Archief Externe Competitie 2007/2008

Overzicht

Uitslagen 2007/2008
Verslag 2007/2008

Terug naar Archief Externe Competitie

SGS 2e Klasse 2007/2008 Groep 2D
Rang Team Gesp. Winst Gelijk Verlies Punten B.Punten
1 Kijk Uit 1 9 8 0 1 16 43.5
2 Moira Domtoren 2 9 7 1 1 15 49
3 Rivierenland 3 9 6 1 2 13 36.5
4 Woerden 2 9 4 3 2 11 38
5 Har-Mon-ie 1 9 4 2 3 10 39
6 De Giessen 1 9 3 2 4 8 35.5
7 Denk en Zet-Advisor 1 9 3 1 5 7 36
8 IJsselstein 1 9 1 4 4 6 32.5
9 Utrecht 6 9 1 1 7 3 24
10 TRIO 1 9 0 1 8 1 26


Dag Datum Thuis Uit Uitslag
Dinsdag 30-10-2007 Woerden 2 Har-Mon-ie 1 4 - 4
Donderdag 22-11-2007 IJsselstein 1 Har-Mon-ie 1 3.5 - 4.5
Dinsdag 11-12-2007 Har-Mon-ie 1 De Giessen 1 2 - 6
Dinsdag 15-01-2008 Denk en Zet 1 Har-Mon-ie 1 2.5 - 5.5
Dinsdag 05-02-2008 Har-Mon-ie 1 Rivierenland 3 3.5 - 4.5
Vrijdag 20-04-2018 Moira-Domtoren 2 Har-Mon-ie 1 4 - 4
Dinsdag 15-03-2008 Har-Mon-ie 1 Trio 1 7 - 1
Dinsdag 08-04-2008 Kijk Uit 1 Har-Mon-ie 1 5 - 3
Dinsdag 13-05-2008 Har-Mon-ie 1 Utrecht 6 5.5 - 2.5

Terug naar overzicht

Verslag Bondswedstrijden 2007/2008

Overzicht verslag

Har-Mon-ie en Woerden delen punten.

In de eerste wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen moesten de schakers van Har-Mon-ie het opnemen tegen het tweede achttal van Woerden.
Tegen het op papier sterkere achttal van Woerden sleepte Har-Mon-ie een punt uit de strijd.

Het eerste punt was voor Woerden. Cees Westveer aan bord 8 verslikte zich in een aangeboden pion. Hij kwam slecht te staan en toen hij zich voor de tweede keer liet verrassen door een schijnoffer kwam hij zoveel materiaal achter, dat hij kon opgeven. 0-1.

Piet Boere aan bord 5 trok de stand gelijk. In een ingewikkelde stelling kreeg hij na slagwisseling de pionnenmeerderheid op de damevleugel en bezorgde zijn tegenstander een dubbelpion in het centrum.
In het eindspel met twee torens forceerde hij een vrijpion, die hij met geduldig manoeuvreren kon laten promoveren. Zijn tegenstander wachtte dat niet af en gaf op. 1-1.

Aan het 7e bord had Gert Jan Veldhuijsen een paard geofferd om zijn stelling speelbaar te houden en hij probeerde met zijn pionnen nog een aanval te ontwikkelen.
Zijn koning stond daardoor slecht verdedigd en met een aanval van loper en dame werd hij mat gezet. 1-2.

In een rustig opgezette partij hield Kock Versteeg de stand in evenwicht. Toen in het eindspel lopers van ongelijke kleur overbleven werd remise overeengekomen. 1½- 2½.

Aan bord 3 speelde Aja Bijsterbosch een bizarre partij. Hij overzag een mooie combinatie van zijn tegenstander, die in tijdnood een toren offerde.
Aja mocht niet weigeren. In de zet daarna verloor Aja echter zijn dame door een aftrekschaak en kon de stukken in de doos doen. 1½-3 ½.

Klaas Veldhuijsen verdiende aan bord 1 een half puntje. Na een snelle dameruil had Klaas weliswaar een iets betere pionnenstelling, maar in het toreneindspel kon hij geen goede voortzetting vinden en het punt werd gedeeld. 2-4.

Bert Burggraaf kreeg aan bord 2 kreeg een scherpe koningsaanval over zich heen, nadat zijn tegenstander een stuk had geofferd.
Hij pareerde echter de aanval en ging het dameseindspel in met een paard meer. Daar verdedigde hij zijn koningstelling mee en promoveerde daarna een pion.
Twee dames was voor zijn tegenstander teveel en gaf op. 3-4.

De laatste partij aan bord 6 moest de doorslag geven. In een messcherpe Siciliaan sloeg de aanval van Kees van Rooijen het eerste door. Zijn tegenstander verdedigde zich in vliegende tijdnood niet goed en gaf op voordat hij mat liep, zodat de einduitslag 4-4 werd.

Terug naar overzicht verslag

Har-Mon-ie eindelijk langs IJsselstein.

Nadat de vorige twee ontmoetingen tussen de schakers van Har-Mon-ie en IJsselstein in een nederlaag voor Har-Mon-ie waren uitgelopen, was nu de winst voor Har-Mon-ie.
Het werd in deze uitwedstrijd wel een benauwde zege.

Aan bord 7 ruilde Cees Westveer in een onoverzichtelijke stelling in de verkeerde volgorde af. Hij raakte daardoor een stuk en een pion kwijt en zijn tegenstander gaf dit voordeel niet meer uit handen. 0-1.

Piet Boere aan bord 5 kwam in de opening door slordig spel een pion achter. Zijn tegenstander bleef wel met een dubbelpion zitten en Piet slaagde erin deze pion terug te winnen.
Inmiddels waren bijna alle stukken van het bord en met alleen nog een toren en een paar pionnen was er geen kans op winst en liep de partij remise. ½-1½.

Bij Kees van Rooijen aan bord 6 ging het goed mis. In het middenspel overzag hij, dat hij mat achter de palen zou gaan en moest de koningin offeren.
Zijn stelling was hopeloos en hij gaf op. ½-2½.

Een mooie overwinning kwam van Gert Jan Veldhuijsen aan het laatste bord. Hij zette in de opening zijn tegenstander vast en deze moest een stuk offeren om enige ruimte te krijgen.
Dit mocht niet baten. Gert Jan hield zijn tegenstander stevig in de tang en voerde partij naar winst. 1½-2½.

Kock Versteeg herstelde zich goed aan het 4e bord na een pionverlies in de opening.
Zijn tegenstander nam teveel risico’s met een aanval met zijn dame en hij verloor een paard. Kock nam het initiatief over en met een fraaie mataanval besliste hij de partij. 2½ - 2½.

Aan de bovenste 3 borden werd nog hard gewerkt.
Klaas Veldhuijsen aan het eerste bord verloor in de opening een pion, maar kreeg daarvoor een grote voorsprong in ontwikkeling. Klaas kon een mataanval opzetten en zijn tegenstander moest een toren voor een stuk geven.
Met de kwaliteit meer ging Klaas het eindspel in en wikkelde af naar winst. 3½ - 2½.

Aan bord 3 had Aja Bijsterbosch in het toreneindspel de meeste ruimte en de beste positie, maar zijn tegenstander verdedigde zich secuur. Aja kwam er niet door en nadat de meeste pionnen waren afgeruild accepteerde Aja remise. 4-3.

De partij van Bert Burggraaff aan bord 2 werd gekenmerkt door een heftig middenspel met tactische kenmerken als penning, dubbelpenning, matdreiging achter de palen en pionnendoorbraak. Bert had het initiatief, maar zijn tegenstander kon met nauwkeurig verdedigen en met tegendreigingen het venijn uit de stelling halen.
Het resterende eindspel met loper tegen paard was onduidelijk en zo haalde Bert het winnende halfje binnen, zodat Har-Mon-ie met de kleinst mogelijke overwinning van 4½-3½ huiswaarts keerde.

Terug naar overzicht verslag

Har-Mon-ie krijgt pak slaag van De Giessen.

Schaakclub Har-Mon-ie is tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aangelopen. Het eerste achttal van De Giessen uit Giessenburg bleek een maatje te groot.

Aan bord 5 raakte Piet Boere al in de opening een pion kwijt. Piet slaagde er niet in om deze achterstand weg te werken en bleef steeds materiaal achter.
Zijn tegenstander had meer ruimte en voerde een mataanval uit, die Piet niet wist te pareren. 0-1.

Kock Versteeg aan bord 4 moest in het middenspel een toren tegen een loper inleveren en met deze kwaliteit minder speelde hij een verloren partij.
Zijn tegenstander hield het voordeel stevig vast en bij dreigend materiaal verlies gaf Kock op. 0-2.

Cees Westveer sleepte aan bord 7 een halfje uit het vuur.
Hij rocheerde kort en zijn tegenstander lang. Beiden gingen ten aanval op de vijandelijke koningsstellingen, maar zij slaagden er niet in voordeel te krijgen en deelden het punt. ½ - 2½.

Aan het laatste bord werd Gert Jan Veldhuijsen positioneel weggespeeld. Hij raakte de samenhang in de pionnenstructuur kwijt en kon zijn stelling daardoor onvoldoende verdedigen.
Toen de situatie onhoudbaar werd gaf hij op. ½ - 3½.

De enige overwinning kwam van Kees van Rooijen aan bord 6. In een Engelse opening wist hij veel ruimte te krijgen. Hij won daarmee een pion en verzwakte de koningsstelling van zijn tegenstander. Bij dreigend paardverlies gaf zijn tegenstander zijn partij op. 1½ - 3½.

Aja Bijsterbosch werd door zijn tegenstandster op bord 3 volledig klem gezet.
Hij had geen centimeter ruimte. Om enig lucht te krijgen ruilde hij de dames af, maar verloor daarbij 2 pionnen. Dat betekende verlies van de partij. 1½ - 4½.

Aan het eerste bord werd Klaas Veldhuijsen verrast door zijn tegenstandster, die al in de opening de kwaliteit wist te winnen en deze voorsprong niet meer uit handen gaf.
Gelukkig voor Klaas had zij geen goed plan om het eindspel winnend af te ronden en bood zij remise aan. 2-5. (Partij)

De tegenstander van Bert Burggraaff aan het 2e bord had bij een slagwisseling een zet dieper doorgerekend dan Bert en wist met een tussenschaak een stuk te winnen.
Bert kreeg er wel een pion voor terug, maar toen hij in het verre eindspel deze pion ook nog moest opgeven legde hij de koning om en daarmee was de eindstand 2-6 geworden.

Terug naar overzicht verslag

Ruime winst van Har-Mon-ie.

De eerste uitwedstrijd van het nieuwe jaar heeft schaakclub Har-Mon-ie met ruime cijfers gewonnen van Denk en Zet uit Vinkeveen.

Aan bord 5 kreeg Piet Boere een aanval te verduren over de open c-lijn, maar Piet blokkeerde de lijn met een dubbelpion en opende de b-lijn en drong de vijandelijke stelling binnen op de damevleugel.
Hij zette zijn tegenstander flink onder druk en toen deze een stuk verblunderde was de winst binnen. 1-0.

Kock Versteeg aan bord 4 vergrootte de voorsprong.
Zijn tegenstander opende de koningsstelling te vroeg en met een mooie combinatie won Kock een stuk en gaf dit voordeel niet meer uit handen. 2-0.

De tegenstander van Cees Westveer aan bord 7 offerde een vergiftigde pion. Cees overzag het gevaar niet en moest door de pionvork, die erop volgde een stuk inleveren.
Hij kreeg er nog wel een pion voor terug, maar bleef met een slechte stelling zitten en kon opgeven. 2-1.

De tweede nederlaag kwam voor rekening van Kees van Rooijen aan het 6e bord.
Na een zorgvuldige voorbereiding veroverde Kees een pion in het centrum, maar reageerde daarna te passief op de koningsaanval van zijn tegenstander. Deze aanval sloeg door en toen Kees een toren moest inleveren hield hij het voor gezien. 2-2. (Partij)

Daarna volgden er drie winstpartijen.

Bert Burggraaff aan bord 2 rocheerde lang en zijn tegenstander zette de aanval in en gaf een pion voor een open lijn. Bert ging met zijn paarden in de tegenaanval en bouwde een prachtige stelling op.
Na dameruil had hij een gewonnen eindspel. 3-2.

Aan bord 1 rocheerde de tegenstander van Klaas Veldhuijsen ook lang en Klaas ontwikkelde een aanval op de koningsstelling.
Na een slagwisseling in het middenspel veroverde hij een pion en zijn tegenstander hield er ook een verbrokkelde pionnenstelling aan over. Klaas ging verder ten aanval door de gaten van de vijandelijke verdediging en vlocht een matnet. 4-2. (partij)

Met enig geluk kon Aja Bijsterbosch ook een vol punt aan bord 3 laten aantekenen.
Beide partijen hadden lang gerocheerd en nadat de stukken waren afgeruild hield Aja in het eindspel van toren en dame een paar pionnen meer over, maar zijn tegenstander stond veel actiever.
Door onnauwkeurig spel van zijn tegenstander slaagde Aja erin zijn toren te activeren en na dameruil kon hij zijn pluspion promoveren. 5-2.

Aan het laatste bord stond Gert Jan Veldhuijsen zwaar in de verdediging.
Hij was ingesloten en stukkenruil gaf hem weliswaar meer lucht, maar hij raakte wel 2 pionnen kwijt. Hij won nog een pion terug en toen zijn tegenstander hem in grote tijdnood remise aanbood, maakte Gert Jan daar dankbaar gebruik van, zodat de schakers van Har-Mon-ie met een overwinning van 5½ - 2½ naar huis gingen.

Terug naar overzicht verslag

Gevoelig verlies voor Har-Mon-ie.

Hoewel de schakers van Har-Mon-ie de thuiswedstrijd tegen het 3e achttal van Rivierenland met het kleinst mogelijke verschil hebben verloren, kwam de nederlaag hard aan.
Beide clubs staan in de ranglijst in het midden en de punten zijn nodig om uit de onderste regionen weg te blijven.

Op bord 2 speelde de tegenstander van Bert Burggraaff betonschaak. Verdedigen, risico’s mijden en alles slaan wat voor je voeten komt.
Bert had geen goed antwoord op deze speelstijl en de partij verzandde al snel in remise.½-½.

Bij Aja Bijsterbosch aan bord 3 waren al vroeg de dames en paarden van het bord en de pionnenstelling stond redelijk gelijk, totdat Aja een stuk weggaf. ½ - 1½.

Aan het 6e bord was meer actie. Kees van Rooijen kwam met wit niet goed uit de opening en zijn tegenstander probeerde met actief spel de stelling verder te verzwakken.
Kees verdedigde zich secuur en nadat hij zich uit de omklemming wist te bevrijden werd de vrede getekend. 1-2.(partij)

Aan bord 4 liet Kock Versteeg zich verrassen door een vroege uitval van de Dame van zijn tegenstander. Met pijn en moeite kon hij zich nog net handhaven en nadat de aanval was afgeslagen accepteerde hij remise met een iets betere pionnenstelling. 1½ - 2½.

Gert Jan Veldhuijsen aan bord 7 trok de stand gelijk. In de opening was hij een pion kwijtgeraakt, maar met een tussenschaakje won hij 2 pionnen terug. Hij zette zijn tegenstander verder onder druk en die zag te laat, dat zijn toren instond.
Nadat Gert Jan de toren had geslagen gaf zijn tegenstander op. 2½-2½.

Aan het 8e bord werd een actieve partij schaak gespeeld.
Cees Westveer nam zijn tegenstander onder vuur, maar die dreigde met tegenaanvallen.
Met een kleine combinatie won Cees een pion, maar hij had te weinig overwicht om een beslissende aanval uit te voeren. Bovendien stond hij krap met zijn tijd en hij bood remise aan. 3-3.

De pionnenketens aan bord 5 waren in elkaar gelopen, maar Piet Boere had een vervelende dubbelpion.
Toen zijn tegenstander erin slaagde in het eindspel de dames af te ruilen en een vrijpion te creëren wikkelde hij technisch bekwaam af naar winst. 3-4.

De beslissing moest komen van het eerste bord. Klaas Veldhuijsen had een veel betere stelling omdat zijn tegenstander zijn Dame had verblunderd en daar slechts een toren voor terug had gekregen.
Klaas had echter te lang na moeten denken en kreeg geen tijd meer om het voordeel uit te buiten. Met de vlag op vallen bood hij remise aan, zodat de einduitslag 3½-4½ werd en
Har-Mon-ie met lege handen achterbleef.

Terug naar overzicht verslag

Har-Mon-ie gelijk tegen koploper.

De schakers van Har-Mon-ie hebben een puntendeling tegen koploper Moira uit Utrecht bevochten. Moira had alle wedstrijden tot nu toe gewonnen en stond ruim bovenaan in de competitie.

Teamleider Klaas Veldhuijsen gaf aan bord 1 het goede voorbeeld.
In de opening won hij een pion en kreeg een stevig initiatief. Hij forceerde een vrijpion en toen deze dreigde te promoveren gaf zijn tegenstander op. 1-0.

Invaller Jan Tuls aan het laatste bord kwam redelijk uit de opening. In het eindspel met paard en toren had zijn pionnenstelling op de damevleugel echter weinig samenhang en hij zag te laat, dat er mat op de onderste rij dreigde. Dat kostte hem 3 pionnen en de partij. 1-1.

Aan bord 7 kwam Cees Westveer al vroeg in een eindspel met dame en paard terecht.
Er ontstonden aan beide kanten grote matdreigingen en hoewel Cees iets actiever stond kon hij het gevaar van zijn tegenstander onvoldoende neutraliseren om beslissend voordeel te krijgen en de partijen kwamen remise overeen. 1½ - 1½.

Ook Aja Bijsterbosch aan het 3e bord kwam ongeschonden uit de opening.
Hij had licht voordeel, maar zijn tegenstander maakte bij de verdediging geen fouten en ook hier werd het punt gedeeld. 2-2.

Piet Boere kwam goed weg. Nadat aan bord 4 een paar stukken waren afgeruild, kreeg zijn tegenstander een gevaarlijke aanval op de koningsstelling langs de half-open g-lijn.
Deze aanval leek door te slaan, ware het niet, dat hij vergat zijn toren in veiligheid te brengen, die Piet dankbaar incasseerde.
Zijn tegenstander won wel de kwaliteit terug, maar Piet schaakte verder met een loper meer en dat was voldoende voor de winst. 3-2.

Gert Jan Veldhuijsen aan bord 6 had zijn avond niet. In de opening verspeelde hij een paard. Hij bood nog wel behoorlijk weerstand, maar zijn tegenstander liet zich niet verrassen en wikkelde af naar winst. 3-3.

Kees van Rooijen aan bord 5 schatte een combinatie verkeerd in. Hij won een toren voor een loper, maar zijn tegenstander kreeg een gevaarlijk initiatief langs de witte diagonaal.
Met een torenoffer kon Kees het gevaar keren, maar schoot er wel een kwaliteit bij in. Na afruil van de dames slaagde hij erin met zijn paard en pluspion een verdediging tegen de toren op te bouwen.
Dat resulteerde in remise door zetherhaling. 3½ - 3½.

Als laatste keek Bert Burggraaff aan bord 2 nog tegen een bord met een vastgelopen pionnen structuur aan.
Hij probeerde van alles om een doorbraak te forceren, maar zijn tegenstander gaf geen krimp en remise was een feit, zodat de eindstand 4-4 werd en Har-Mon-ie een punt meer had, dan waarop het had gerekend.

Terug naar overzicht verslag

Monsterzege Har-Mon-ie.

Schaakclub Har-Mon-ie heeft tegen hekkensluiter Trio uit De Meern, dat met 5 invallers aantrad, een verdiende, maar geflatteerde overwinning behaald.

Cees Westveer opende na een klein half uur spelen de score aan bord 8.
Met een fraaie combinatie lokte hij de vijandelijke koning weg uit het centrum en sloeg daarna de dame. Toen zijn tegenstander een paar zetten later ook nog zijn toren kwijtraakte staakte deze de strijd. 1-0.partij

Gert Jan Veldhuijsen verdiende aan bord 7 een halfje.
In het middenspel waren de dames en torens geruild en de resterende stelling was aardig in evenwicht. 1½-½.

Het volgende punt werd binnengehaald door Piet Boere aan het 5e bord.
In rap tempo waren de meeste stukken van het bord en beide partijen hadden nog een dame en een toren, die zij op elkaars koningsstelling richtten.
De aanval van Piet sloeg net een zet eerder door en zijn tegenstander kon materiaalverlies niet meer voorkomen. 2½-½.partij

Ook Kock Versteeg aan bord 4 zorgde voor de volle winst.
Met een geraffineerd schijnoffer leverde hij zijn loper in voor een pion, maar won daarmee een toren.
Daarna wikkelde hij rustig af naar winst. 3½-½.partij

Aan bord 6 kregen beide partijen geen kans enig overwicht te verwerven.
Kees van Rooijen probeerde via de open b-lijn aan te vallen en zijn tegenstander beheerste de e-lijn.
Nadat de dames waren geruild zag geen van beiden kans het initiatief te nemen en er werd remise overeen gekomen. 4-1.partij

Aja Bijsterbosch kreeg aan bord 3 een stuk cadeau van zijn tegenstander.
Na verder afruil van stukken bereikte hij een gewonnen eindspel. 5-1.

Bert Burggraaff speelde een scherpe partij aan bord 2.
Hij had een pion gestoken in een aanval op de koningsstelling van zijn tegenstander, zodat de vijandelijke koning op de tocht kwam te staan.
Met dame en torens bracht hij de vijandelijke koning zodanig in het nauw, dat mat of materiaalverlies niet meer was te vermijden. 6-1.

Aan bord 1 voltrok zich een drama.
De aanval van Klaas Veldhuijsen op de vijandelijke koning was volledig mislukt en zijn tegenstander had groot overwicht op de damevleugel.
Met veel moeite wist Klaas zijn loper te activeren en bereikte daarmee ongeveer een remisestelling, ware het niet, dat zijn tegenstander in de slotfase van de partij een toren weggaf.
Hij gaf meteen op, zodat de eindstand 7-1 werd in het voordeel van Har-Mon-ie en Trio degradatie nauwelijks meer kan ontlopen.

Terug naar overzicht verslag

Har-Mon-ie niet langs Oudewater.

In de schaakwedstrijd van Har-Mon-ie tegen Kijk Uit uit Oudewater stond er voor de schakers uit Montfoort/Harmelen weinig meer op het spel. Oudewater had nog een kleine kans op het kampioenschap.
De wedstrijd kan de geschiedenis ingaan als de wedstrijd van de missers.

De eerste misser kwam op bord 7 van Cees Westveer. Hij was met succes met zijn dame ten aanval getrokken, had de vijandelijke koning over het bord gejaagd en veel materiaal veroverd.
Hij stond glad gewonnen en zou de buit binnen hebben gehaald als hij één pionnetje had verzet. Dit deed hij niet en zijn tegenstander ontsnapte met een mataanval, die Cees tenminste de dame zou kosten. Hij kon opgeven. 0-1.

De tweede misser vond plaats aan bord 5.
Piet Boere stond na de opening gedrukt en het was maar de vraag of hij het zou kunnen redden. Hij hielp echter mee aan zijn ondergang door een toren weg te geven. 0-2.

Aan bord 4 behaalde tegenstander van Kock Versteeg een keurige overwinning. Hij offerde de kwaliteit en sloeg toen in met zijn paard op de koningsstelling van Kock. De aanval was goed doorgerekend en Kock liep mat. 0-3.

Kees van Rooijen aan het 6e bord kreeg in de opening een pion kado van zijn tegenstander, maar kreeg daardoor achterstand in ontwikkeling.
Hij kon zijn stelling niet goed verdedigen en in het eindspel verloor hij teveel pionnen. Toen hij ook nog een stuk verspeelde was het pleit beslecht. 0-4.

Het eerste halve punt voor Har-Mon-ie kwam van bord 3.

Aja Bijsterbosch had na de opening een sterk paard in het centrum staan, maar dat werd gecompenseerd door het loperpaar van zijn tegenstander.
Zij kregen beiden geen initiatief en kwamen remise overeen. ½ -4 ½.

Ook Bert Burggraaff behaalde een halfje aan bord 2. In de opening en middenspel werd een heftige strijd om het centrum gevoerd, maar beide partijen slaagden er niet in beslissend voordeel te behalen.
Na het afruilen van de stukken was de pionstructuur in elkaar geschoven en zag geen van beiden meer kans op winst. 1-5.

Toen was Oudewater aan de beurt voor de missers.

Aan bord 1 gebruikte de tegenstander van Klaas Veldhuijsen veel te veel tijd voor een theoretisch bekende openingsvariant. Hij moest nog 12 zetten doen in een paar minuten.
Onder druk van de tijd verprutste hij een ongeveer gelijk staande stelling en Klaas kon het punt incasseren. 2-5.partij

Ook aan het laatste bord ging het goed mis voor Oudewater.
Gert Jan Veldhuijsen kwam een stuk achter te staan, maar zijn tegenstander overzag in tijdnood een matcombinatie op de onderste rij, zodat de eindstand 3-5 werd in het nadeel van Har-Mon-ie.

Terug naar overzicht verslag

Har-Mon-ie wint laatste wedstrijd.

De laatste wedstrijd speelde Har-Mon-ie tegen het al gedegradeerde 6e achttal van schaakclub Utrecht.
Er stond voor beide teams niets meer op het spel en het werd een ontspannen avondje, waarin Har-Mon-ie een enigszins geflatteerde overwinning behaalde.

Omdat Utrecht 6 maar met 7 spelers kwam opdagen had invaller Bep de Langen aan bord 8 het eerste punt al snel verdiend. 1-0.

Na een snelle opening aan bord 3 had de tegenstander van Piet Boere een dubbelpion op de koningsvleugel, maar dat werd gecompenseerd door enig overwicht op de damevleugel.
Met een loperoffer op h6 forceerde zijn tegenstander remise door eeuwig schaak.1½-½.

Ook aan bord 1 liep de partij op remise uit.
Bert Burggraaff kreeg een Spaanse opening op het bord en in een gesloten stelling kreeg zijn tegenstander het initiatief. Bert kreeg op tijd zijn paarden op de goede velden en hield de stand in evenwicht. 2-1.

De derde remise op rij kwam van Kees van Rooijen aan bord 4.
In een Engelse partij ontbrandde de strijd om veld d5. Dit resulteerde in een geïsoleerde d-pion van Kees, die hij moeilijk kon verdedigen. Met de ruil van zwarte loper voor een paard bezorgde hij zijn tegenstander een verbrokkelde pionnenstructuur op de damevleugel. Die berustte daarna in remise. 2½-1½.

Invaller Jan Tuls boekte aan bord 7 een fraaie overwinning.
Hij kreeg in het eindspel een pionnenmeerderheid op de damevleugel en zijn tegenstander had nauwelijks ruimte.
Toen Jan nog een pion dreigde te winnen en met de vrije c-pion de overkant wilde halen hield zijn tegenstander het voor gezien. 3½-1½.

Aja Bijsterbosch aan bord 2 haalde ook een vol punt binnen.
Aja bezette met zijn torens de open d-lijn en wist daarmee een vrijpion op de a-lijn te forceren. Zijn tegenstander wist de pion tegen te houden door zijn koning naar de a-lijn te sturen, maar Aja was daarmee in de gelegenheid op de h-lijn een vrijpion te creëren.
De koning van zijn tegenstander kwam te laat om promotie te verhinderen. 4½-1½.

Aan bord 5 miste Gertjan Veldhuijsen in het middenspel de winnende voortzetting.
Hij had niet gezien, dat hij met een combinatie een stuk kon winnen.
De stelling ging daarna op slot en met de torens en vrijwel alle pionnen nog op bord was er voor beide partijen geen doorkomen meer aan. 5-2.

Cees Westveer aan bord 6 mocht niet klagen. Na een verkeerd ingeschatte combinatie kwam hij een stuk achter, maar zijn tegenstander schaakte erg voorzichtig en wist niet goed zijn stellingvoordeel definitief in winst om te zetten.
Toen hij tenslotte ook nog volledig onnodig een vrijpion weggaf, bood hij remise aan, wat Cees uiteraard accepteerde, zodat de eindstand 5½-2½ werd in het voordeel van Har-Mon-ie.

Terug naar overzicht verslag